niedziela, 24 marca 2019

Angielskie śniadanie

Tradycja wykwintnego angielskiego śniadania sięga czasów XIII wieku, choć dopiero w czasach wiktoriańskich (XIX wiek) zyskało ono na popularności. Dla ludzi zamożnych było ono eleganckim wejściem w nowy dzień, dla klasy robotniczej - kalorycznym posiłkiem, który musiał im dostarczyć energii na cały dzień pracy.

Dzisiaj tradycyjne brytyjskiej przysmaki śniadaniowe są podstawą w porannej kuchni wielu hoteli i pensjonatów. Dzięki różnorodności każdy znajdzie coś dla siebie, a próbując wszystkiego choćby po trochu, spokojnie zaspokoi swój apetyt do obiadu :) 

Co wchodzi w brytyjskie śniadanie:
  • kiełbaski (sausages)
  • smażony boczek (fried bacon)
  • krojona w plastry kiełbasa przypominająca naszą kaszankę (black pudding)
  • fasolka w sosie pomidorowym (beans in tomato sause)
  • jajko sadzone (fried egg)
  • smażone pomidory (fried tomatoes)
  • smażone grzyby (fried mushrooms)
  • tosty (toast)
  • herbata/kawa (tea/coffee)
  • sok (juice)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz